Излежаваше четири доживотни присъди за серия от бомбени атентати Издава го

...
 Излежаваше четири доживотни присъди за серия от бомбени атентати Издава го
Коментари Харесай

Самотният терорист Качински издъхна зад решетките

 
Излежаваше четири доживотни присъди за серия от бомбени атентати
 

Издава го есе, разпознато от брат му

Тед Качински - образованият в Харвард някогашен учител по математика, прочут като Юнабомбър, който тероризира Съединени американски щати в продължение на 17 години, умря в пандиза на 81 години, предадоха международните организации.

Качински бил открит в безпомощно положение в килията си в медицински център за пандизчии със специфични здравословни проблеми в Бътнър, щата Северна Каролина. Откаран бил незабавно локална болница, където бил публично разгласен за мъртъв. Причината за гибелта му още не е открита.

От 1978 година до 1995 година Качински извършваше мистериозни бомбени атентати, които предизвикаха гибелта на трима души, а 23-ма бяха ранени, някои от които изгубиха зрението, слуха или пръстите си. Направил доста от бомбите си, до момента в който живеел в примитивна хижа без течаща вода в далечен регион на щата Монтана. Самотник от детството си, той взимал на прицел учени, откриватели и притежатели на компютърни магазини, като даже е опитал да взриви пътнически аероплан.

Едноличната му терористична акция е ориентирана против, съгласно неговите разбирания, злините на актуалните технологии.

В продължение на години Качински осуетяваше опитите да бъде открит от полицията. Пробив в следствието донесе публикуваното от Качински несвързано есе манифест от 35 000 думи за заплахите от индустриализацията, оповестено през 1995 година във в. “Вашингтон пост ” с утвърждението на ФБР и тогавашния основен прокурор на Съединени американски щати. По-малкият брат на Качински - Дейвид, разпознава изречения и тематики в есето, като оповестява на полицията, че съгласно него то е написано от Тед.

През април 1996 година Юнабомбър е задържан в хижата му. Той отхвърля опитите на юристите си да го накарат да пледира като неуравновесен и се признава за отговорен по всички федерални обвинявания. Калифорнийски съд го санкционира с четири доживотни присъди плюс 30 години затвор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР